Search

GPM NEKAD DALAM USAHA MEMBELA NASIB ROHINGYA


26 Mac yang lalu, Global Peace Mission (GPM) Malaysia menjalinkan kolaberasi dengan ABIM (Angkatan Belia Islam Malaysia) bagi menganjurkan Simposium Antarabangsa Percaturan Keadilan Untuk Rohingya: Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) Dan Makanisme Akauntabili Antarabangsa yang berlangsung di Dewan Senat, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA), Gombak.

Forum ini diadakan bagi mencapai matlamat untuk meningkatkan kesedaran tentang nasib Rohingya dan krisis kemanusiaan yang telah berlaku. Selain itu, ia adalah salah satu usaha untuk menggalakkan Kerajaan Malaysia memainkan peranan yang lebih aktif menekan kerajaan Myanmar dan khususnya untuk membantu mengurangkan penderitaan pengungsi Rohingya di rumah dan di luar negara. Disamping itu juga, penganjuran simposium ini diharap dapat menggalakkan rakyat Malaysia dan kumpulan masyarakat sivil membantu membiayai bantuan kemanusiaan kepada Rohingya.

Jemputan khas bagi menyampaikan Ucaptama, Menteri Luar Negeri, YB Dato’ Saifuddin Abdullah berkata kerajaan komited untuk menyokong pelarian Rohingya yang berpindah tetapi memberi amaran bahawa bantuan kemanusiaan berharga berjuta-juta cukai yang perlu ditanggung dalam wang pembayar cukai. Beliau turut menekankan bahawa wang pembayar cukai telah dibelanjakan kerana satu negara terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai.

"Kami prihatin bahawa lebih ramai orang akan terjejas, dan kos akan meningkat. Saya juga tidak mengatakan bahawa kita mahu mengira," katanya. "(Tetapi) banyak wang telah dibelanjakan, dan kita boleh menggunakannya untuk sesuatu yang lain." Ulas Dato’ Saifuddin lagi.

Beliau menambah bahawa Kanada dan Qatar telah menjanjikan berjuta-juta untuk membantu Rohingya. Beliau juga berkata perbincangan mengenai penghantaran balik Rohingya ke Myanmar telah berterusan sejak November, namun tiada kemajuan lagi. Lebih 100,000 Rohingya telah datang ke Malaysia, dan lebih banyak mungkin memasuki negara itu jika Myanmar tidak menyelesaikan masalah itu, katanya.

Beliau bagaimanapun yakin bahawa Putrajaya berusaha sebaik mungkin untuk menghentikan perhimpunan itu, dan keadilan akan ditegakkan dan kewarganegaraan dikembalikan semula untuk Rohingya. Beliau berkata negara-negara Asean akan mempertahankan dasar mereka yang tidak campur tangan tetapi telah menjemput Myanmar untuk membincangkan penutupan isu itu melalui penglibatan yang membina.

Bekas Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Syed Hamid Albar, yang juga hadir dalam itu, berkata ICC adalah satu pertimbangan jika Myanmar tidak mengambil langkah untuk menyelesaikan masalah itu. Beliau berkata isu pemulangan dan pengembalian kewarganegaraan untuk Rohingya perlu diperhatikan, dan Myanmar perlu mengamalkan demokrasi yang inklusif.

0 views
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now